Glutenfri äppelkaka

Ingredienser
3 dl glutenfri mjölmix
1 tsk fiberhusk
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 g smör eller margarin
2 ägg
1½ dl mjölk eller filmjölk

Fyllning
4 halvstora syrliga äpplen
1½ dl råsocker
ca 75 g smör
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära

till formen
smör eller margarin
Riven kokos




1. Häll alla torra ingredienser i en bunke.

2. Skär matfettet i tärningar

3. Tillsätt dem.

4. Blanda ihop det med en elvisp eller om du har en matberedare. Jag hade dock inget utav det så jag använda det mänskligaste man har.. Sina HÄÄNDER. dära av att det är lite klumpigt men det gör absolut ingenting.

5. Tillsätt två ägg och blanda ihop det till en kladdig smet.

6. Tillsätt sedan mjölken eller filen och blanda ihop med det till en jämn smet.

7. Låt smeten stå och svälla en stund. medans du fixar resten som att smöjra in en form. Använd en ungsfast glasform eller en sockerkaks form som rymmer ca 1,5 liter. sedan häll i kokos och skaka om formen så att kokosen fastnar runt hela formen.

8. Skala, skölj och skär äpplena i bitar. Jag gjorde klyftor för jag tycker det ser bättre ut.

har man inte tid att göra momenten som står här nedan så kan man lägga äpplena i en plastpåse tillsammans med lite vanlig socker och kanel och skaka om och sedan trycka ner dem dirket i smeten och grädda. Men vill man göra det lyxigare gör man detta.


9. Smör och råsocker i en panna. Rikligt med smör så att inte sockret stelnar runt äpplena och bränner.


10. När smör och socker har smält tillsätt äpplena och kryddorna och låt dem typ koka i vätskan som blivit låt dem lite mjuka men inte mjuka rakt igenom. Dem ska typ bara vändas. Dra av pannan från den varma plattan och låt äpplena ligga medans du rör om i smeten och häller upp den i formen.

11. Lägg sedan på äpplena och lite utav socker vätskan på smeten som ett täcke. och tryck sedan ner äpplena en bit ner i smeten.

12. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 30-40 minuter. Om du har varmlufts ugn så kan du grädda på 150 grader.

Klar... Låt den svalna i formen en stund innan du tar ut den och skär den i bitar.
Jätte god att äta som den är eller servera med vanilj sås eller tinad vaniljglass.

hoppas ni ska baka lite nu.. Det va faktiskt otroligt lätt att göra och med en elvisp blir det garanterat mycket lättare.

LYCKA TILL

komentarer
Postat av: mamma

MMMMmmmmmm ser jätte gott ut!

2010-09-21 @ 18:04:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0